Translate

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΕΜΟΥ


ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΕΜΟΥ
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε να ψαρέψουμε κατά μήκος των ακτογραμμών της βόρειας Ελλάδας, απαιτούν την γνώση ορισμένων στοιχείων και παραμέτρων που είναι πολύ σημαντικοί για το ψάρεμα μας. Ένα σημαντικό στοιχείο στο οποίο αναφέρομαι είναι η κατεύθυνση των ανέμων και πως αυτοί αντιμετωπίζονται.
α) Μπουνάτσα (λαδιά)

Ψαρεύοντας ημέρα με μπουνάτσα με τα νερά τραβηγμένα (άμπωτη), είναι καλό με τεχνικές ρίψεις να μπορούμε να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε το όριο των 100 μέτρων. Όταν επικρατούν άνεμοι χαμηλής εντάσεως για παράδειγμα της τάξεως του ενός ή δύο μποφόρ- θα διαπιστώσουμε ότι τα τσιμπήματα που θα δεχθούμε θα είναι ελάχιστα. Μόλις σταματήσει τελείως ο χαμηλής έντασης άνεμος, είναι η στιγμή που θα δεχτούμε τις περισσότερες τσιμπιές, οι οποίες μπορεί να είναι διάρκειας μερικών λεπτών.
Ψαρεύοντας τώρα με τις ίδι
ες συνθήκες αλλά νύχτα, καλό είναι να προτιμήσουμε τις φωτεινές και όχι τις αφέγγαρες βραδιές. Παρόλο που η άμπωτη κρατάει τα ψάρια βαθιά, το φως του φεγγαριού θα τα βοηθήσει να ξεθαρρέψουν και να βγούνε σε αναζήτηση τροφής, πλησιάζοντας τα σημεία που βρίσκονται οι αρματωσιές μας.
β) Πλάγιοι άνεμοι

Όταν έχουμε έντονους πλάγιους ανέμους στον τόπο όπου ψαρεύουμε, η προσπάθεια μας δυσκολεύει σημαντικά, κι αυτό διότι έντονοι άνεμοι δημιουργούν δυνατά ρεύματα με αποτέλεσμα τα κοπάδια των ψαριών να μετακι
νούνται πιο γρήγορα, παράλληλα με την ακτή Με την αρματωσιά μας ριγμένη σε μικτό βυθό με μονόπετρα και περιμένοντας να περάσει το κοπάδι από τον στόχο μας, τα αποτελέσματα να μην είναι τόσο ευνοϊκά με τους έντονους πλάγιους ανέμους. Είναι πολύ πιθανόν τα ψάρια να βρίσκονται πέντε, δέκα ή και είκοσι μέτρα αριστερά ή δεξιά από το σημείο που τα συναντάμε συνήθως. Χρειάζεται τότε να τα ψάξουμε ρίχνοντας δεξιότερα ή αριστερότερα, λίγο πιο μέσα ή λίγο πιο έξω του γνωστού τόπου μας ξεκινώντας με παρεκκλίσεις των δέκα μέτρων και ανεβαίνοντας όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και ο εξοπλισμός μας.
Γ) Εμπρόσθιοι διαγώνιοι άνεμοι.

Στους συγκεκριμένους α
νέμους τα πράγματα αλλάζουν ξανά. Τα κοπάδια θα προσεγγίσουν τις αρματωσιές μας πιο εύκολα. Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι τα καλάμια να κοιτάνε διαγώνια, προσανατολισμένα πάνω στον άνεμο. Η τακτική αυτή φέρνει πιο εύκολα τα θηράματα στις αρματωσιές μας. Αλλιώς αν η αρματωσιά ειναι ευθεία μέσα και ο άνεμος την χτυπά εμπρός και πλευρικά υπό γωνία, θα δημιουργεί κοιλιά στην πετονιά, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απώλεια των τσιμπημάτων. Και αυτό διότι λόγο της κοιλιάς που κάνει η πετονιά δεν θα ενεργοποιείται η μύτη του καλαμιού την στιγμή του τσιμπήματος.






Δ) Άνεμοι πίσω από την πλάτη μας
Όταν έχουμε τους ανέμους πίσω από την πλάτη μας η πιο ευνοϊκή κατάσταση είναι πχ όταν ψαρεύουμε με κατεύθυνση προς τον νότο έχοντας πίσω από την πλάτη μας βοριά τρία μποφώρ Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να ρίξουμε με την βοήθεια τεχνικής ρίψεις τις αρματωσιές μας αρκετά μέτρα από την ακτή. Και αυτό διότι ο βοριάς κάνει τα ψάρια να μην πλησιάζουν κοντά στις ακτές. Έτσι λοιπόν θα χρειαστεί να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε την ζώνη των εκατό μέτρων. Ειδικά όταν με αυτές τις συνθήκες στοχεύουμε σε τσιπούρες οι οποίες με τέτοιες συνθήκες διατηρούν απόσταση ασφαλείας από την ακτή.
Ε) Κόντρα άνεμοι

Είναι γεγονός ότι ότι γι
α τους περισσότερους από εμάς είναι οι πιο ευνοϊκές συνθήκες. Οι πιο αποδοτικοί άνεμοι είναι οι βορειοανατολικοί και νότιοι, νοτιοανατολικοί. Δεν αποκλείουμε τις υπόλοιπες περιπτώσεις αλλά με βάση τις καταγραφές μας καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα για τις ακτές της βόρειας Ελλάδας. Επειδή όμως έχουμε ψαρέψει και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι παραλίες έχουν κατεύθυνση δυτικά, τα πιο καλά αποτελέσματα σημειώθηκαν, όταν οι άνεμοι ήτανε βορειοδυτικοί, τους είχαμε δηλαδή ελαφρώς δεξιά.



Κατέγραψα συνοπτικά πως αντιμετωπίζουμε την κατεύθυνση των ανέμων κατά την διάρκεια της ψαρευτικής μας εξόρμησης. Περισσότερες λεπτομέρειες για την κάθε κατηγορία ανέμων θα τις ανακαλύψετε μέσα από τις προσωπικές σας εμπειρίες βγάζοντας τα δικά σας συμπεράσματα. Να θυμάστε ότι ο κάθε τόπος ψαρεύεται με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου